Today is Friday, 18 October 2019
św. Łukasza, ew. święto
Lection
2 Tm 4, 9-17a; Łk 10, 1-9
Gazeta parafialna

Boże Narodzenie

Dlaczego karp?

Jan Krzysztof Stranz

Karp jest u nas najpopularniejszą rybą słodkowodną. Zamieszkuje wolno płynące rzeki, jeziora, hoduje się go także w stawach. Karpia można odławiać i sprzedawać, jeśli waży ponad pół kilograma. W sklepach jest cały rok, najczęściej można kupić rybę żywą, rzadziej mrożoną, wędzoną lub w konserwach.

Najsmaczniejsze są ryby ważące do 2,5 kg. Ich mięso jest białe, z różowym lub żółtym odcieniem, delikatne, soczyste i odznacza się specyficznym aromatem. Karp ma grube międzymięśniowe ości (99 sztuk), rozmieszczone w okolicy płetwy grzbietowej i części ogonowej, co ułatwia obróbkę kulinarną. Karp bezłuski, potocznie zwany królewskim ma duże, nieregularne, łatwo dające się usunąć łuski, rozmieszczone w jednym rzędzie, albo w dwóch, trzech lub pięciu rzędach.

Mięso karpia jest cenionym produktem dietetycznym i skutecznie konkuruje z innymi rodzajami białego mięsa (drób, cielęcina). Zawiera, bowiem stosunkowo niewiele tłuszczu z liczącą się ilością nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz łatwo przyswajalne białko. Właśnie pod względem zawartości białka (16,9%) karp nie ustępuje amurowi białemu i tołpydze białej. Zawartość tłuszczu (średnio 4,2%) powoduje, że karpia zalicza się do średnio tłustych. Przyjmuje się, że 100 g mięsa karpia zawiera przeciętnie 150 kcal, podobnie jak młoda średnio tłusta wołowina. Mięso karpia poza łatwo przyswajalnym białkiem ma też dużo cennych witamin, zwłaszcza witaminy A. Sporo jest też witaminy B1, B2, C oraz PP. Mięso karpia jest również źródłem soli fosforu, wapnia, potasu, sodu i magnezu. Poza tym znajdują się w nim mikroelementy: miedź, mangan, siarka i żelazo.

Pod względem zawartości składników mineralnych ryby wyraźnie przewyższają inne produkty spożywcze. O wartości użytkowej mięsa karpia świadczy też stosunek części niejadalnych. Wykazuje on znaczne wahania, zależy, bowiem od ciężaru ryby i sposobu jej odżywiania. Z reguły im karp jest większy, tym więcej filetów można z niego uzyskać.


Read 13959 times

27, (4) 2003 - Bóg w dom



polski  english  deutsch  française Dodaj stronę do ulubionych! 
filipini Gazeta parafialna - 'Rodzina Parafialna'
 

Copyright 2003-2019 © Kongregacja Oratorium Św. Filipa Neri i parafia pw. NMP Matki Kościoła w Poznaniu
statystyka Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Kalendarz
Czytania
Kongregacja Oratorium Św. Filipa Neri - Poznań
Siemens Centrale telefoniczne